Persboek maart 2023

Vijfde BENE-League titel voor Sezoens Achilles Bocholt Sezoens Achilles Bocholt – KEMBIT-LIONS 37-30 (18-12) Bocholt – De finale van de BENE-League 2022/2023 is overtuigend gewonnen door Sezoens Achilles Bocholt. De Belgische ploeg klopte voor eigen publiek KEMBIT-LIONS overtuigend met 37-30. Een jaar geleden was LIONS in de eindstrijd van de BENE-League nog met 29-22 te sterk voor Achilles Bocholt. Voor Achilles Bocholt is het na 2017, 2018, 2019 en 2020 de vijfde BENE-League titel. Als je het kampioenschap in 2013 van de Benelux Liga meetelt, komt de Belgische club in totaal op zes overwinningen in de grensoverschrijdende handbalcompetitie. Dat beide ploegen elkaar in de finale troffen, was niet verrassend. Sinds de start van de BENE-League staat altijd minstens één van de twee ploegen in de eindstrijd en meestal allebei. Zowel Achilles Bocholt als LIONS had de nodige moeite om de finale van deze prestigieuze competitie te bereiken. Bocholt verloor de eerste halve finale bij Sporting Pelt met 28-25. De 27-21 zege voor eigen publiek was daarna ruim voldoende. LIONS kreeg met nog meer tegenstand te maken. De 28-29 overwinning bij Green Park/Handbal Aalsmeer bleek van enorme waarde, want het tweede duel in Sittard eindigde onbeslist: 29-29. Achilles Bocholt begon als favoriet voor de BENE-League titel. De Belgen eindigden in de reguliere competitie met een flinke voorsprong. Bovendien waren ze onverslaanbaar voor eigen publiek en wonnen ze beide onderlinge ontmoetingen tegen LIONS. De start van Achilles Bocholt was ook goed. In de sfeervolle sporthal De Damburg hadden de Belgen direct het initiatief en scoorden ze met snelle aanvallen. Na nog geen acht minuten stond het al 9-4. LIONS reageerde adequaat met een time-out. De aanwijzingen hadden ook direct succes. Door doelpunten van Ivo Steins, Jonas Dell, Jasper Adams, opnieuw Jonas Dell en Luca van Straaten kwamen de Limburgers op gelijke hoogte: 9-9. In deze fase bewees bovendien doelman Scott de Hoogh zijn waarde met een serie knappe reddingen. In het tweede gedeelte voor de pauze domineerde Achilles Bocholt weer. De Belgen waren uiterst effectief in de dekking met Leroy Clem als betrouwbare doelman erachter en liepen in snel tempo via 14-10 uit naar 15-12. Wout Winters, Tim Claessens en Serge Spooren deelden namens Achilles Bocholt een mokerslag uit door het verschil vlak voor het wisselsignaal te verdubbelen naar 18-12. In de tweede helft hield Achilles Bocholt het initiatief en kwam het geen moment in de problemen. Beide ploegen speelden in een hoog tempo en zorgden voor een boeiend schouwspel. In de vijftigste minuut bracht LIONS het verschil nog terug tot vier doelpunten (31-27) en vijf minuten voor het einde bij 33-29 was er nog steeds hoop voor de Limburgers. Door slordig balverlies kwam LIONS echter niet dichterbij en kon Achilles Bocholt ruim voor het einde al feestvieren.

Verslag BENE-League: Sezoens Bocholt – Kembit Lions: 37 - 30 De 6de BENE-League titel is een feit! Natuurlijk waren onze heren uit op sportieve revanche. De verloren finale van vorig seizoen zat nog vers in het geheugen. In de competitie waren we 2x te sterk voor Kembit Lions, maar een finale is altijd een aparte wedstrijd. Sezoens Bocholt was meteen bij de les en liep al snel enkele doelpunten uit. Kembit Lions kwam nog terug tot 9-9 maar uiteindelijk gingen we wel rusten met een ruime voorsprong van 6 doelpunten. Na 60 minuten was de nieuwe BENE-League winnaar gekend: Sezoens Bocholt mocht voor de 6de keer de beker in de lucht steken! Tim Claessens mocht gisteren de score openen. Steins vanaf de strafworplijn hing de bordjes terug gelijk. Maar Wout Winters liet niet begaan en scoorde 2x op rij. Ook Serge Spooren kon een eerste keer de bal onderscheppen en scoorde zelf op tegenaanval. Amper 8’ gespeeld en Kembit Lions nam een eerste time-out. Eussen kon nog tegenprikken, maar Wout Winters en Ilyas D’Hanis (strafworp) brachten het verschil naar 5 doelpunten. Jeroen De Beule deed er ook nog eentje bij. Enkele mindere minuten van Bocholt en Kembit Lions kwam terug tot op 2 doelpunten: 9-7. Op het kwartier nam Luc Boiten een time-out om zijn mannen toe te spreken. Dit verhinderde niet dat Kembit Lions terug op gelijke hoogte kwam door doelpunten van Dell en van Straaten. Serge Spooren bracht ons terug op voorsprong en Ilyas D’Hanis deed er nog eentje bij vanaf de strafworplijn (11-9). Pieter Strauven eerst nog met een assist voor Tim Claessens bracht het verschil zelf naar 3 doelpunten: 13-10. Ook Clem Leroy bleef de ballen stoppen. Voor Kembit Lions konden enkel Steins en Adams nog iets terugdoen. Doelpunten van Tim Claessens, Wout Winters en Serge Spooren zorgden voor een ruime voorsprong aan de rust: 18-10. Schmeits scoorde het eerste doelpunt in de 2de helft. Sezoens Bocholt bleef geconcentreerd spelen en door doelpunten van Tim Claessens en Serge Spooren werd het verschil zelfs 7 doelpunten. Na 36 minuten wedstrijd en een stand van 22-15 was het tijd voor Jauernik om een tweede time-out te nemen. Steins kon nog even milderen via de strafworplijn, maar Tim Claessens liet niet begaan na een knappe achterwaartse assist van Jeroen De Beule: 23-16. Ook Serge Spooren bleef ook goed bij shot. Thomas Driesen vond ook de weg naar het doel, gevolgd door Roel Valkenborgh met 2 doelpunten op rij. Zo stond het na 45 minuten: 29-22. Jeroen De Beule, Tim Claessens en Pieter Strauven (onderhands) bleven druk zetten op de verdediging van Lions. Leunissen en Schmeits probeerden nog voor Lions, maar het mocht niet meer baten.

Serge Spooren (2x op tegenaanval) en Tim Claessens zorgden ervoor dat de voorsprong behouden bleef. Na 60 minuten stond er 37-30 op het scorebord. Goed voor de 6de BENE-League titel voor Sezoens Achilles Bocholt! Een welgemeende dankjewel voor de talrijk aanwezige supporters. Dankzij hun steun was Sezoens Bocholt gisteren opnieuw aan het feest! De eerste van 3 mogelijke titels is binnen. Even de riem eraf, maar volgende week wacht al opnieuw de eerste play-offwedstrijd, thuis tegen Sporting Pelt. Nog één week later speelt Sezoens Bocholt de finale voor de Beker van België, en jawel opnieuw tegen Sporting Pelt. De finale wordt gespeeld in de Alverberg om 16u00. Supporters, hopelijk mogen we jullie weer talrijk verwelkomen, volgende week in onze eigen Damburg en op 1 april in Hasselt! Forza Bogget! Tussenstanden : 5’: 4-1 35’: 21-14 10’: 7-3 40’: 25-17 15’: 9-7 45’: 29-22 20’: 11-10 50’: 32-27 25’: 14-12 55’: 34-29 30’: 18-12 60’: 37-30 Sezoens Achilles Bocholt : Leroy, Gijbels, Tielen, Winters 5, Jaeken, Spooren 11, Valkenborgh 3, Lamers, Driesen 1, Roelants, Ceyssens L., Claessens 7, Ceyssens J., D’Hanis 4(3), De Beule 4, Strauven 2, Doms. Kembit Lions: Dijkstra, Ritzen, Hiemstra, Schmeits 3, Weiler, de Hoogh, Kleijkers, Steins 8(5), Baart, Leunissen 4, van Straaten, 2, Marquardt, Hempel 2, Adams 4, Eussen 5, Dell 2. Scheidsrechters : Weijmans - Wolbertus